طبق آمار وزارت نفت، به دلیل ناترازی سوخت و مصرف بیرویه، ایران در سال جاری ناچار به واردات ۵ میلیارد و ۴۷۸ میلیون لیتر بنزین و گازوئیل به ارزش بیش از ۴ میلیارد دلار شده است.
معاون وزیر نفت مدعی شد که با اسقاط خودروها میتوان مصرف بنزین را روزانه بین ۴۰ تا ۵۰ میلیون لیتر در روز کاهش داد. در واقعیت توان اسقاط خودروها برای حل ناترازی بنزین کمتر از ۲ میلیون لیتر در روز است.
قرارداد ارائه فناوری نخستین واحد کوچکمقیاس الانجی ایران بین پژوهشگاه صنعت نفت و شرکت آهن و فولاد ارفع بهمنظور جبران ناترازی گاز در فصل سرد سال امضا شد.
کشوری که بیشترین منابع هیدروکربنی را دارد، در افق 10 تا 12 ساله به یک واردکننده جدی انرژی تبدیل خواهد شد. نمودارهای نشان دهنده میزان مصرف و تولید گاز در سالهای آینده به شدت ترسناک و آخرالزمانی است.
کارشناس مناطق نفتخیز جنوب گفت: حتی اگر پروژه فشارافزایی پارسجنوبی انجام شود، باز هم تولید گاز ایران از این میدان از 700 میلیون متر مکعب در روز به 300 میلیون متر مکعب کاهش مییابد و نصف میشود.
در نشست کمیته بالادستی نفت و گاز کمیسیون انرژی اتاق ایران تاکید شد ادامه ناترازی گاز در سالهای آتی منجر به تعطیلی اغلب صنایع خواهد شد و دولت میباید از امروز در خصوص این مسئله چارهاندیشی کند.
درحالی ناترازی بنزین در سال جاری هزینهای معادل 3 میلیارد دلار برای کشور ایجاد کرده که در سال 99 ایران صادرکننده 3 میلیارد دلار بنزین به کشورهای منطقه بوده است.
داود منظور رییس سازمان برنامه و بودجه در یک برنامه تلویزیونی گفت: رفع ناترازی انرژی از نظر نمایندگان یعنی بالا بردن قیمت انرژی. یعنی باید قیمت بنزین را ببریم بالا تا مردم کم مصرف کنند. قیمت برق را ببریم بالا تا مردم کم مصرف کنند. اما دولت مخالف است و فعلا قصدی برای بالا بردن قیمت انرژی ندارد.
معاون سیاستگذاری وزیر اقتصاد گفت: در حوزه انرژی نیز نباید همه راهکارها به اصلاح قیمتی ختم شود. بنابراین اساسا این همایش سیگنالدهی به بحث تغییر قیمتها نیست. کما اینکه در حوزه نان عملا با استفاده از زیرساخت های سامانهای توانستیم ۲۷ هزار میلیارد تومان کنترل ناترازی را داشته باشیم.
رئیس کمیسیون انرژی اتاق ایران با اشاره به رشد ۲۳۰ و ۲۲۰ درصدی مصرف گاز و برق از سال ۸۵ تا کنون، گفت: اتاق ایران آمادگی دارد در صورت پایبندی دولت به عقود خود، مشکل ناترازی انرژی را ظرف ۵ سال حل کند.
باید برای ایجاد توازن میان عرضه و تقاضای گاز در ماههای گرم و سرد سال و استفاده بهینه از تأسیسات پالایش و شبکه انتقال گاز، گاز تولیدشده در ماههای گرم به شکلی مناسب برای مصرف در فصل سرد ذخیره شود.
یک کارشناس انرژی با اشاره به اینکه سالانه معادل ۵۰۰ میلیون بشکه نفت خام با ارزش ۲۵ میلیارد دلار در کشور اتلاف انرژی وجود دارد، گفت: بهینهسازی ۵۰ درصد از این ظرفیت در کشور وجود دارد.